Update vanuit het einde van de wereld! - Reisverslag uit Ushuaia, Argentinië van steylgoeszuidamerika - WaarBenJij.nu Update vanuit het einde van de wereld! - Reisverslag uit Ushuaia, Argentinië van steylgoeszuidamerika - WaarBenJij.nu

Update vanuit het einde van de wereld!

Door: Steef en Maaike

Blijf op de hoogte en volg

30 November 2008 | Argentinië, Ushuaia

Na het schrijven van ons laatste stukje op de website hebben we weer fantastische dingen meegemaakt. Tijd dus voor een update...

Zo zijn we diezelfde avond nog gezellig gaan eten in een heerlijk visrestaurant en daar weer wat Argentijnen ontmoet. En dus ook weer lekker op stap geweest.
We zijn nog steeds niet helemaal gewend aan het Argentijnse stap ritme. Alles begint hier pas om 2 uur ´s nachts en vaak zorgt onze Nederlandse borreltijd er dan voor dat wij al een lange avond achter de rug hebben, hihi.
Het was supergezellig, flink geswingt op alle Spaanstalige muziek.
Ons plan om Mar del Plata op donderdag te verlaten viel helaas in het water. Omdat de bus was volgeboekt moesten we nog een dag langer blijven in Mar del Plata. Maar niet getreurd...het was heerlijk weer, 30 graden, een extra dagje op het strad daar hadden wij niet zoveel moeite mee.

De busrit naar Bariloche was er wederdom een van vele uren. Om precies te zijn 28 uur. Maar het was zeker de moeite waard.
Het uitzicht was zo ontzettend mooi en erg bijzonder om van het strand aantal uren later weer midden in een skiplaats te zitten.
Zoals op de foto´s te zien is lag er ook nog wat sneeuw op de bovenste toppen. Helaas is het ski seizoen al afgelopen...

Voor de eerste keer sinds onze trip was het niet mogelijk om samen in een dorm te slapen. Was best raar om voor het eerst apart te slapen. We hadden allebei het geluk dat we in een dorm van 4 sliepen met 3 mannen. Steef had het nog meer geluk omdat zij in een dorm sliep met 3 snurkende mannen. Maaike hoorde het zelfs in haar kamer dus voor Steef weer een slapeloze nacht.

Toch waren we zo sportief om de volgende dag weer een mooie trip te maken, rond de verschillende meren in Bariloche. Het was een fietstrip van 25 km (circuito chico) in de bergen, dus we hebben flink moeten trappen.
Maar de omgeving was echt ongelooflijk mooi en het was heerlijk rustig op de wegen.
GENIETEN dus, gezellig gepicknicked.
Het grappige was toen wij met 40 km per uur naar beneden fietsten, wij onze Ierse friends Frog en Ross weer tegen het lijf fietsten....erg leuk dat je steeds weer dezelfde mensen tegenkomt.
We waren blij dat we net de berg afgingen en niet op want dat ging namelijk iets minder soepel. En dat is nog zacht uitgedrukt!
´s Avonds hebben we dan ook weer met hen afgesproken en hebben we weer een leuke avond gehad!

Na al deze activiteiten vonden we dan ook de dag erna dat we wel wat extra´s hadden verdiend...Een massage!
Het hostel, Marco Polo Inn, waar we sliepen bood deze service aan dus daar wilden we graag even gebruik van maken.
Ondanks dat de masseur maar 1 uur te laat was hebben we heerlijk genoten en ´s avonds helemaal ontspannen de coche cama bus naar Puerto Madryn gepakt! Wat een luxe dag (alleen budget technish niet heel handig).

De volgende ochtend aangekomen in Puerto Madryn! Weer een heerlijk hostel wat je echt een ¨thuis¨gevoel gaf. De dag van aankomst hebben we heerlijk door de stad geslenterd en langs de boulevard gelopen. En natuurlijk al druk op zoek gegaan naar Walvissen, soms kun je ze al in de buurt van de haven zien. Maar helaas, we moesten nog een dagje wachten...
De volgende dag hebben we een trip gemaakt naar Penisnula Valdes. De plek waar de walvissen bijna altijd te zien zijn. We leken net 2 kleine kinderen zo enthousaist waren we, we hadden er zoveel zin in!
Om 8 uur werden we opgehaalde met het busje en was het nog zon 200 km richting het schiereiland. Daar zijn we op een boot gestapt en was het nog ongeveer 15 minuten varen...en en toen was het afwachten.

Ongelofelijk, ineens kwamen er walvissen zo dichtbij, onder de boot door op 1 meter afstand, niet normaal hoe groot deze dieren zijn. (18 meter en 60 ton zwaar).
Het leuke is is dat ze absoluut niet mensenschuw zijn en zichzelf graag willen laten zien. Dus we hebben echt genoten van alle keren dat de walvis weer met zijn staart uit het water kwam. Weer iets om nooit meer te vergeten!
Na deze bootrip zijn we nog naar de plek gegaan waar zeehonden liggen en hebben we nog wat pinguins gezien! Om 7 uur waren we weer thuis met veel nieuwe indrukken erbij, deze dag hebben we dan ook afgesloten met een luxe dineetje in Cantina Nautica.
Omdat we nog redelijk wat tijd hebben voordat ons bezoek komt, hebben we besloten nog een dagje langer te blijven. We hebben een mountainbike gehuurd en naar het National Parc Torre Lombo gefietst, 35 km om precies te zijn.
En dat op grind weggetjes, lekker sporty dus!
De omgeving was weer erg mooi.
´s Avonds werd er nog een bbq georganiseerd in het hostel, overbodig waarschijnlijk om te vertellen maar de steaks waren wederom super!

Verder nog even naar de kapper gegaan en lekker gaan shoppen voor wat warmere kleding. Wel handig, aangezien we nu nog verder naar het zuiden van Patagonië gaan.
By the way, wij zijn echt Patagonië fan! Echt in de bus genieten we kilometers lang van het landschap. Echt een niemandsland.
De volgende busrit bracht ons naar El Calafate. El Calafate staat bekend om de Perrito Morreno Gletsjer. En het is ook echt de mooiste gletsjer die we tot nu toe gezien hebben! Zo indrukwekkend. We hebben gezien met hoeveel kracht het ijs van de gletsjer viel.
Na het bekijken en het maken van een stuk of 100 foto´s hebben we een boottochtje gemaakt aan de andere kant van de gletsjer.
Ook hebben we een heuse gletsjer trekking gemaakt. Erg gaaf.
Hups, de ice-crumbs aan (nodig om op het ijs te kunnen lopen) en dan sta je op de gletsjer...te gek!!
We zijn door de ijs spleten heen gelopen en weer heeeeel veeeel foto´s gemaakt. Aan het einde van de trip werden we getrakteerd op een Alfagor en een glaasje whiskey met ijs van de gletsjer.
Na Calafate zijn we verder gereisd naar El Chalten. In El Chalten hebben we twee super mooie trekkings gemaakt. Flink gewandeld dus, ondanks windkracht 10!!! Maar niet getreurd, wij hebben echt geluk met het weer. Sneeuwstormen zijn ons tot nu toe bespaard gebleven!
Helaas was El Chalten wel echt een bergdorpje. Geen pinautomaten, weinig groente en fruit in de supermarkt, veeel te duur internet. Eigenlijk zijn er alleen maar bergen, bergen en nog eens bergen.
Op dit moment zitten we in Ushuaia. De meest zuidelijke stad van de wereld...fin del mundo (het einde van de wereld).
Dus jullie begrijpen wel dat het nog een hele onderneming was om hier te komen. In totaal 31 uur gereisd. Het feit dat de wegen niet verhard zijn, je 4 keer door de Chileense en Argentijnse douane moet en je boot niet mag varen omdat er teveel wind is maakt het ook niet makkelijker.
Maar wederom maakt de omgeving hier in Vuurland veel goed! We zijn inmiddels al twee dagen in Ushuaia, maar jullie zullen moeten wachten tot ons volgende bericht. Dan pas kunnen we alles vertellen over de hightlights hier...tot nu hebben we alleen maar het nachtleven van Ushuaia verkend. Ook leuk!

• 01 December 2008 - 04:31

Anna:

Yeah! Ik ben de eerste!! haha, komt door het tijdsverschil ;-)

Wat een verhalen! Moet zeggen dat die gletsers allemaal een beetje eng klinken hoor!!
    Ben echt jaloers dat jullie walvissen gezien hebben. Wilde dat ook doen in SF, maar had geen tijd..
    En jullie kunnen nu toch mooi zeggen dat je aan het einde van de wereld bent geweest! haha!! Succes met de terugreis, want dat duurt nog wel even volgens mij...
    Kus

• 01 December 2008 - 07:19

Jet:

Wat een verhalen weer. Het houdt ook niet op he. Alles blijft mooi en leuk. Geweldige trip dus.

Leuk hoor. Ik kijk uit naar de foto reportage met alle 4,000 foto's.

gr,
    jet

• 01 December 2008 - 07:51

Ha Dames :

Mooi mooi klinkt allemaal weer te gek! Ik zit hier brak te zijn van het bierfest van gister en jullie maar spannende en mooie dingen mee maken! Ben benieuwd naar de foto's! We mailen snel...

X Arjanne

• 01 December 2008 - 08:16

Babette:

*ZUCHT* Kom je net uit de file, regenachtige druiler praktijken buiten, en MAANDAG ochtend achter je laptoppie.. lees je dit!!! OH! Jeumig, wat een heerlijkheid daar aan de andere kant van de wereld.. geniet van ieder moment jullie!!

X Babette

• 01 December 2008 - 08:17

Lies:

Babes,
    Klinkt als...... helemaal super en geweldig. Relaxed dat jullie zoveel zien van het land met zoveel verschillende transportmogelijkheden!
    Tot snel en geniet,

Kus

• 01 December 2008 - 10:12

Elly:

De reacties van deze kant zijn steeds hetzelfde, wat te gek allemaal en wat mooi. Overigens vind ik jullie behoorlijk sportief!
    groeten uit grijs Sinterklaasland.

• 01 December 2008 - 10:43

Valerie:

Echt bizar mooie foto's.
    Wat gaaf dat jullie walvissen hebben gezien van zo dichtbij? Neem aan dat jullie hier ook wat foto's van hebben??
    Ben erg benieuwd!
    Klinkt allemaal super daar. Succes met jullie volgende trip! xxxx

• 01 December 2008 - 11:02

Juliette:

Het klinkt echt helemaal super!! En wat een gave foto's ook!
    Heel veel plezier alvast met Frank! En tot volgende week!!
    Woehoe!!

xx Juliette

• 01 December 2008 - 11:28

Bruni:

Ha Vu! Wat een mooie national geographic kiekjes! En Rose??? IK WIL OOK PICKNICKEN IN BARRILOCHE!!!
    Vette verhalen weer, ben erg jaloers. Gaaf ook van die walvissen! Dat lijkt me inderdaad erg indrukwekkend. nou Birdy, ik ga weer werken, have lots of fun hon! You know like; loots of fun!

X Bruni

• 01 December 2008 - 14:44

Mayke:

Hallo dames, super super leuk allemaal. Wat een belevenissen, heerlijk om straks als het normale leven zijn gangetje weer gaat aan terug te denken. Sinterklaas komt nu erg dichtbij en Frank staat in de startblokken om zich bij jullie te voegen. Eventjes later zal Juliette er dan ook zijn. Wij wensen jullie viertjes een onvergetelijke decembermaand. Liefs Mayke

• 01 December 2008 - 15:37

Wieke:

Hey Meiden,

Wauw wat gaaf!! En wat een mooie foto's.

Maaike we missen je hier zo op het werk, dat we een naamgenoot hebben aangenomen. Linda heeft een nieuwe uitdaging gevonden. Dus moest er een nieuwe receptioniste komen.

xxx

• 01 December 2008 - 19:31

Broerlief:

YOYO! VET!!!! VEEL PLEZIER MET JE BEZOEK STRAKS!

X

• 01 December 2008 - 20:22

Ellen:

oohh dat klinkt allemaal super leuk!!! geniet er maar van.. Ik ben jaloers. kus Ellen

• 02 December 2008 - 07:26

Helen:

ik ben echt jaloers op wat jullie allemaal zien. Maar jullie gaan wel van hot naar her in een snelle tijd, echt te gek. Hoe lang is de reis nog?
    Geniet er van want voor je het weet ben je weer terug in NL
    kusjes Helen

• 02 December 2008 - 08:49

Nienke:

WOW Ladies t houd niet op heh? Al die fantastische dingen! Ben echt jaloers!! Geniet ervan en dalijk ook van jullie bezoek!!
    xxxxxxx

• 02 December 2008 - 19:27

Ellen Van Der Tuuk:

Hee meiden, wat een fantastische reis. Leuk dat ik door middel van de foto's kan zien door wat een prachtige natuurgebieden jullie reizen en wat een schattige dieren jullie op je pad vinden. Ben benieuwd naar de walvissen, waanzinnig om zulke grote dieren van zo dichtbij, in hun eigen habitat, te kunnen zien. En dan het einde van de wereld.... geweldig. Begrijp Maaike, dat jouw grote liefde bijna onderweg is. Heerlijk voor je om een deel van je ervaringen te kunnen delen met hem.
    Roos en Bas zitten inmiddels in Spanje. Nog geen huis gevonden, dus bivakkeren in een 4* hotel, geheel anders dan jullie. Maken zich wel zorgen over de kosten. Zijn beide met cursus Spaans begonnen.
    Meiden, blijf genieten. Heel veel liefs, Ellen

• 02 December 2008 - 20:49

Ted Van Heel:

Wauw ! Het ene verhaal nog mooier dan het andere !
    Heerlijk om jullie verhalen te lezen en te zien . Ik geniet opafstand mee! Veel plezier verder en tot de volgende keer.
    Kus Hans en Ted.

• 02 December 2008 - 23:32

Valerie :

WAUWIEEE! Wat n verhalen en foto's weer. Geniet ervan saampjes!! LiefsX

• 03 December 2008 - 09:00

Martine:

Hee maaike,

Wat onwijs cool bezig jij daar, ik hou deze website regelmatig in de gaten.Super leuk, ik ben benieuwd naar de nieuwe fotoreeks.

x heel veel plezier nog

• 03 December 2008 - 20:59

Juul:

He Dames,

Jaja ik ben nog steeds jaloers op al jullie te gekke verhalen!!Echt niet normaal.. Geniet er nog lekker van..En super veel plezier met jullie bezoek!!
    Kus Juuls

• 05 December 2008 - 19:28

Maaike To Steef:

Ik mis je nu al........

• 05 December 2008 - 19:49

Jacqueline:

hallo stefanie,een nachtje ,morgen zijn ze er weer.Maak er een mooie tijd van samen in de torres del paine groetjes jacqueline

• 06 December 2008 - 11:04

Lisa:

Maaike veel plezier met Frank! Ben benieuwd wat jullie samen gaan beleven.In ieder geval lekker samen knuffelen! Kus van Raoul en mij

• 08 December 2008 - 09:58

Annelies:

He Maaike,

Ik moet je niet vertellen hoe jaloers ik ben op jouw trip uiteraard :-)

Er was geen twijfel dat het leuk voor je ging worden ... maar het is zeeeeeer leuk om alles hier te kunnen volgen ...

Geniet ervan ...
    Groetjes
    Annelies

• 08 December 2008 - 12:41

Margriet:

Hallo Rose,
    Leuke foto´s gezien, Jac is op bezoek en eindelijk heb ik jullie te pakken. Tante Maaike, hoe klinkt dat?
    groetjes Margriet en Bernard

• 09 December 2008 - 22:10

DD:

Hallo!! wat onwijs mooi die fotos zeg.. echt jaloers en walvissen!!! hoe zit het trouwens met jullie spaans?? hebben die eerste twee weken goed geholpen

Miss you XXX

• 10 December 2008 - 09:53

BEAU RAVAGE:

Apie! wanneer is je echte apie er nou? deze tijd komttie toch ongeveer? ziet er weer fantastisch uit.. en wat lees ik tante maaike? mag ik je feliciteren? Nougoed ik houd jullie in de gaten.. doe geen dingen die ik ook niet zou doen he AAp;).. ik heb 1 tentamen te gaan en dan vakantie vieren! echt zin in! tot het volgende bericht, dikke kus

• 16 December 2008 - 13:02

Chauffeur L.:

Sinds ik Frank op Zaventem heb gedropt, heb ik hier geen nieuwe entry meer gelezen. Hij zal dus wel gearriveerd zijn, hahaha.

Veel plezier de komende tijd!

• 17 December 2008 - 18:33

Rob:

Buiten mist, nat, koud en dan jullie verhalen lezen. Heerlijk.
    Tante Ellen, Hens en ik gaan een weekendje naar Luxemburg. Ook tof, toch.
    Geniet, we kijken uit naar het volgende bericht.
    Rob vDam